Το συγκεκριμένο άρθρο/άποψη ήθελα να το συντάξω και δημοσιεύσω από την προεκλογική περίοδο των Δημοτικών Εκλογών Οκτωβρίου 2023. Αφορμή στάθηκε ο τρόπος διαχείρησης και λειτουργίας των διαφόρων ομάδων κοινωνικής δικτύωσης που ασχολούνται με τα του Δήμου Κηφισιάς.
Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η παρούσα δημοτική αρχή εντέχνως απέκτησε τον έλεγχο των πολυπληθέστερων ομάδων που λειτουργούσαν στην περιοχή μας δημιουργώντας ένα σκληρό “πλέγμα” προπαγάνδας και κατευθυνόμενης πληροφόρησης άλλα και παραπληροφορήσης.
Η επιτυχία του ελέγχου αυτών των ομάδων εξαργυρώθηκε από την διοίκηση προς συγκεκριμένα άτομα είτε τοποθετώντας τα σε έμμισθη θέση εταιρείας του Δήμου (βλ. Μένανδρος Α.Ε.) ή δίνοντας απευθείας αναθέσεις σε έργα του Δήμου (βλ. αναμεταδώσεις Δημοτικών Συμβουλίων) ή και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αποσχολώντας τους φίλα προσκείμενες εταιρείες (διατηρώ πάσα επιφύλαξη για την εγκυρότητα της πληροφορίας).
Πως αιτιολογείται ο χαρακτηρισμός “Δικτατορία των Social Media στον Δήμο Κηφισιάς
Η πολυετής μου εμπειρία ενασχόλησης με τα social media και της διαχείρισης online κοινοτήτων (για την ιστορία να αναφέρω πως είχα σχεδιάσει, υλοποιήσει άλλα και λειτουργήσει την παρουσία του τηλεοπτικού σταθμού Ant1 στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα) μου έχουν παρέξει την απαραίτητη εμπειρία του διαχειριστού ενός κοινωνικού δικτύου.
Τα social media είναι η απόλυτη έκφραση της ελευθερίας και δημοκρατικότητας αφού επιτρέπουν την δημοσίευση και φιλοξενία πολλών και διαφορετικών απόψεων. Και βέβαια υπάρχουν άγραφοι κανόνες λειτουργία των ομάδων στα κοινωνικά δίκτυα. Για να λειτουργήσουν όμως σωστά, θα πρέπει οι διαχειριστές να διαθέτουν την κατάλληλη κριτική σκέψη άλλα και ψυχοσύνθεση που θα εγγυηθούν την εύρυθμη λειτουργία τους.
Από την προεκλογική περίοδο μέχρι και σήμερα έχω διαπιστώσει τις εξής αντιδημοκρατικές ενέργειες:
- Μπλοκάρισμα ατόμων/λογαριασμών που δεν συμφωνούν με αυτά που πρεσβεύουν οι διαχειριστές των ομάδων.
- Επιλεκτική ενεργοποίηση προεπισκόπησης αναρτήσεων σε συγκεκριμένα άτομα προκειμένου να γίνεται έλεγχος του περιεχομένου των αναρτήσεων.
- Μη αποτροπή προσβλητικών και προσωπικών επιθέσεων από διάφορους λογαριασμούς σε συμμετέχοντες σε διάφορες συζητήσεις.
- Ειρωνικό και προσβλητικό σχολιασμό διαχειριστών σε απόψεις που αναφέρουν διάφοροι συμμετέχοντες.
- Την επιλεκτική αποδοχή fake profiles που επεμβαίνουν και σχολιάζουν αρνητικά απόψεις που ενοχλούν.
Αυτά είναι κάποια από τα βασικότερα σημάδια αντιδημοκρατικής διαχείρισης διαφόρων ομάδων και ομιλώ εκ ιδίας πείρας. Μακάρι η νέα διοίκηση που υποθετικά πρεσβεύει την πολιτική συμπερίληψη ατόμων να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδείξει τον πραγματικά δημοκρατικό χαρακτήρα και όχι ότι απλά φοράει μια δημοκρατική προβειά.
Συντάκτης άρθρου: Κύρος Ασφής